top

 

Uld

Helt tilbage til fårehyrdernes tid har mennesker foretrukket ulden som det bedste til beskyttelse mod kulde & vejr. De brugte ulden til beklædning og sov under uldplaider/tæpper.

Uld - naturens mesterværk

Norske strik har en lang historie der starter fra omkring 1600-tallet, hvor der er blevet spekuleret i, at det blev adopteret af strikkere som rejste dertil fra Danmark. Strikkede beklædningsgenstande fundet i Norge er blevet dateret så langt tilbage som 1500-tallet.

Arven af norsk strikning er bevaret, dokumenteret og oversat til engelsk sprogede historie og mønster bøger, der er tilgængelige for moderne strikkere, for det meste især ved Annemor Sundbo. Nogle af de mest kendte sweater mønstre tilskrives norske colorwork strikning er de Setesdal lusekofte og fana cardigan sweater mønstre. Regionen er også kendt for deres "Selbu" vanter, der først dukkede op som en lodret søjle af to snefnug på forsiden af vanter, og som stadig er mønstret motiv (selburose) mest tæt forbundet med regionen. Oprindelsen af disse vanter tilskrives en ung pige ved navn Marit Emstad der i 1857 gik i kirke iført hvad vi nu kender som Selbu vanter, effektivt gnister fantasi strikkere på det tidspunkt, der aldrig havde set noget lignende før. I dag er der over 300 "registrerede" vanten mønstre tilskrives Selbu regionen i Norge. Der er flere mærker af norsk garn til rådighed i dag for strikkere, herunder Gjestal garn, Dale garn, og Rauma Garn.

Info Kartegarn:

Strikker man med det ”lodne” kartegarn, bliver mønstertegningen mere diffus og flot rustikt & udflydende. Ved senere opkradsning eller valkning får man en svær og tæt vare, og den grundliggende strikning bliver skjult. Til kartegarn bruges de korte, krusede uldfibre, der ved kartningen blandes, så svage & stærke fibre kommer i mellem hinanden. Karteuld strækkes ikke, fibrene ligger ikke parallelt. Resultatet er et rustikt & luftigt garn, der er varmt, men ikke specielt stærkt. Mellem karternes fine & tætsiddende ståltænder, blandes den korte karte-uld. Lanolinen er uldens narurlige fedtstof, som hjælper til at holde ulden ren. Ved at den går i forbindelse med f.eks snavs & sved. Og der opstår en kemisk rensende effekt. Uld kan optage enormt meget vand uden at det føles fugtigt, da uldfibren er hul. Ulden holder en masse luft & dermed den isolerende effekt.

Info kamgarn:

Kamgarnen spindes af særligt lange uldfibrer, der strækkes, kæmmes & eventuelle korte fibre bliver kæmmet væk. De længste fibre bliver lagt parellelt, så tråden ved spindingen er fast & jævn. Kamgarn regnes for det mest slidstærke garn. I strik med kamgarn ses trådene tydeligt, og mønstre vil træde tydeligt & klart frem. Kangarn er altid i 100% uld & er særdeles farveægte, samt ekstremt slidstærkt, og anses altid for top kvaliteten indenfor almindelig uld.